Детско Развитие

"Децата, които се чувстват добре, се държат добре. Децата, които се чувстват зле, се държат зле."

Психологическата работа с деца е предизвикателство. Тя е процес, в който детето изграждайки връзка с терапевта, разрешава емоционални, поведенчески или междуличностни проблеми. Общуването и контакта променят детето, като му помагат да разреши вътрешните си конфликти, да промени нежеланото поведение и да подобри отношенията си с важните в живота му хора.

Широко разпространен мит е, че децата „неразбират” и нямат причини да страдат. Тъй като не поемат никаква отговорност, те би трябвало да бъдат щастливи, просто защото са деца!

Често техните родители в безсилието си да се справят с проблематичното им поведение, ни питат: „Какви проблеми може да има едно дете?!”

Истината е, че децата страдат много по-често отколкото предполагаме, но ние възрастните не си даваме сметка за това и не винаги разпознаваме тяхното страдание или затруднения. Дори често си мислим, че всички проблеми ще отминат с израстването и лошото ще бъде забравено. Да, понякога се случва така, много деца израстват без специално внимание и грижи, но в много ситуации нещата често се объркват и резултатите не са добри. Чак тогава много родители се питат „Къде сбъркахме?”.

Днес ние искаме да ви попитаме, трябва ли да стигнем чак до там?

Какво ще направите днес, преди да е станало твърде късно?

Всяко дете има нужда да говори; да бъде чуто; да бъде разбрано; да бъде прието; да не бъде лъгано; да бъде ангажирано; да има дисциплина, ред и правила в средата му, но не всеки родител може да му даде всичко това. Незадоволените нужди и потребности не остават без отражение.

Поради липсата на „достъпен език” и умения, децата изразяват своето страдание и тревога чрез поведението си. Като се започне от проблеми с храненето, чести боледувания, през агресивни прояви и провали в училището, депресия, тревожност, ниска самооценка, до употреба на дрога, алкохол и опити за самоубийство.

Погледнете медиите. Все по-често се срещат заглавия като: „Всеки ден по едно българско дете прави опити за самоубийство.”; „Все повече пада възрастовата граница на деца, употребяващи алкохол и наркотици.”; „Децата у нас-все по-жестоки и агресивни.” и т.н.

Мислите ли, че агресивното поведение при децата, наднорменото тегло, жестокостта, срамежливостта, липсата на умения да се впишеш в дадена социална група, липсата на граници, са нещо нормално или временно?

Не, не са! Това са индикатори и сигнали към Вас родители да потърсите помощ, консултирайки се със специалист в областта на детското развитие.

Ние ще ви предоставим необходимата информация, подкрепа и среда в която Вие да подпомогнете създаването на благоприятна атмосфера, в която Вашето дете да усвои нови и ефективни житейски стратегии за справяне.

Наред с това, ние сме тук и за да провокираме всяко дете или юноша да разбере и разреши онези вътрешни конфликти, чиито израз се оказват различните проблемни поведенчески прояви.

Нашата цел е в определен етап от своето развитие, Вашето дете или тинейджър да постигне автономност и самоприемане, да се справи с депресията, агресивността, ниската си самооценка и да получи удовлетворение, откривайки своето място сред другите.

За да постигнем всичко това, се нуждаем от Вас!

Едва ли има родител, който сутрин се събужда с мисълта да направи живота на своето дете непоносим. Никоя майка не си казва: „Днес ще крещя, ще тормозя и ще унижавам детето си винаги, когато имам възможност.”, както и никой баща не е планирал предварително да унижи дъщеря си пред другите и да й покаже своето надмощие.

Едва ли и децата потриват доволно ръце след ставането си от леглото сутрин, планирайки да побъркат родителите си, докарвайки ги до ръба на нервна криза.

Отговорността за това едно дете да расте в благоприятна за неговото развитие среда е задача на възрастните, с които то си взаимодейства всеки ден. От тях зависи дали то ще бъде дисциплинирано, дали ще спазва правилата; дали ще вярва в себе си и собствените си възможности; дали ще се справя с трудностите по пътя си и дали ще бъде един добър човек.

Това звучи малко стряскащо, но е самата истина!

Истина е и че децата ще се научат да общуват със света в зависимост от това как се общува в семейството им. Емоционалната атмосфера в семейството оставя своя отпечатък върху детската личност. Напоследък все повече родители започват да осъзнават връзката между своя характер и поведението на собственото си дете.

Нашата цел е да подпомогнем всеки родител в усвояване на необходимите знания, свързани с конкретните особености, характерни за периода на развитие, в който се намира детето му. Наша цел е и да подпомогнем всеки родител в процеса на собствената му промяна.

Да, промяна! Защото децата стават по-добри, веднага щом родителите им станат по-добри.

Направете тази услуга на детето си, помогнете му да развие своите умения и навици, да изгради ценностната си система и правила, благодарение на които да съумее да разгърне пълния си потенциал, и един ден то ще ви се отблагодари!

Умора, стрес и напрежение; недоспиване; неразбирателство с партньора; конфликти; здравословни проблеми; безизходица и отчаяние; липса на достатъчно парични средства; поява на второ дете в семейството; чести избухвания и агресивни изблици; трудни характери; проблеми на работното място…..

Вярваме, че всичко това ви е добре познато.

Много родители успяват да скрият проблемите и да не говорят за тях пред своите деца, но успяват ли да скрият чувствата си? Отговорът на този въпрос е НЕ! Децата общуват най-вече чрез емоциите си и това ги прави изключително сензитивни към всичко, което оказва влияние върху емоционалната атмосфера в семейството. Тя от своя страна оставя своя отпечатък върху детската личност.

Нашите семинари и обучения имат за цел да подпомогнат Вас родители не само като ви дадат яснота относно вашата роля в процеса на развитие и възпитание на детето ви, но също така да ви подпомогнат да намерите спокойствието и хармонията в себе си, като преоткриете своята основна роля в живота, а именно да бъдете човек.

Темите на нашите семинари и обучения са разнообразни и свързани с най-често задаваните въпроси от родителите. В тях ние говорим за емоционалната интелигентност и чувствата на родителите и децата; за проблемното поведение, както и за това как да подобрим общуването по между си.

Темата за възпитанието и дисциплината също е сред най-често задаваните въпроси от родителите.

Вашето присъствие и участие в тематично структурираните ни обучения ще ви даде отговори на въпросите: какво означава да даваме безусловна любов на детето си; как да слушаме и разбираме децата си; как да налагаме наказания и санкции; как да поставяме граници на детето без то да се чувства критикувано или отхвърлено; как да се справим с поредната криза в развитието на детето; как да научим детето да бъде автономно и да разгърне пълния си потенциал и др.

Няма как в семинарите да не засегнем и темите за последствията и справянето с нежелателните родителски отношения и особености като свръхемоционалното родителство; свръхпокровителствуващото родителство; инфантилното родителство; злоупотребяващите с алкохол и наркотици родители; съблазняващите или отхвърлящите детето си родители както и прекалено добросъвестното и морално родителство.

СЕМИНАРИ И ОБУЧЕНИЯ ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

Поради своите специфични особености, професиите, чиято сфера е работата с деца, винаги са били натоварени с високи очаквания, отговорности и обществено внимание. Поради тази причина работещите като психолози, педагози, социални работници, медицински служители и други са сред рисковите професионални групи, най-често засягани от синдрома на емоционалното изгаряне.

Според нас разпознаването му е важно не само от човешка, но и от морална гледна точка.

Чувството на емоционално изтощение, безразличие, изчерпване, хронична умора са в следствие на не малко фактори, част от които са свързани с липсата на знания и умения за справяне с различни по своя род затруднения, възникнали в хода на работата.

Целта на семинарите и обученията, които организираме е именно превенция, справяне с трудностите и придобиване на необходимите знания и умения за справяне.

Посещавайки нашите обучения, Вие ще получите необходимата информация и набор от похвати за работа с хиперактивност, дефицит на вниманието; агресивно или импулсивно поведение; тревожност и др.

Едни от най-често застъпваните теми в семинарите, заради голям интерес, са свързани със създаването на атмосфера на доверие сред децата; ефективното управление на реда и дисциплината; развиването на емоционална интелигентност; умения за пълноценно общуванеи др.

Интересни дискусии се получават при обсъждане на въпроси, касаещи формирането на социални умения у децата, различните стратегии за мотивиране на децата и преодоляването на конфликтно поведение.

Гордеем се с поредицата от теми по превенция, които сме подготвили за вас.

В рамките на няколко срещи, изпълнени с игри, забавление и позитивни преживявания, ние можем да обучим вас или група деца по теми, свързани с превенция на насилието и агресията в училище и превенция на употребата на психоактивни вещества сред подрастващите на възраст от 6 до 18 години.

Специално за колегите психолози, учители, педагогически съветници и логопеди сме подготвили редица обучения за работа с различни пакети от психологически тестове за оценка на гнева, агресията,импулсивното поведение; депресията и тревожността сред децата.

Точно формулираните теми, както и датите на провеждане на семинарите и обученията, ще бъдат публикувани предварително на страниците на сайта ни.

Там ще можете да прочетете и допълнителна информация за условията за участие.

Ако имате въпроси или заявки, може да се свържете с нас на посочените в сайта контакти.

В ателиетата ние използваме връзката между изкуството и психичното развитие на детето в отделните житейски етапи през които преминава.

Доказано е, че изкуството е процес на общуване със себе си. Така много лесно по един сигурен и безопасен начин всяко дете може да изрази негативните чувства, които преживява, а също така да покаже своите поведенчески затруднения и вътрешни конфликти, които с думи не би могло да назове.

Нашите ателиета имат за цел да подпомогнат децата в различните възрастови групи да развият креативно, логическо мислене и практически умения чрез игри, поведенчески транзакции и директен опит.

С помощта на различни психологически подходи и техники ние подпомагаме децата в усвояването на умения за ефективно общуване, изграждане на самоуважение и уважение към другите. От голямо значение е и развитието на личностни качества и придобиването на умения за справяне в различни житейски ситуации, които могат да възникнат по време на работата в ателиетата: ситуации в които да поиска или да даде помощ; конфликтни ситуации; ситуации, в които трябва да се извини и да признае за грешката си; да благодари; да работи в екип и др.

Заедно с психологическия процес в групите и ателиетата тече и още един процес – творческият. Той има важна роля за изграждане на самооценката, чувство на увереност; намаляване на тревожността, притеснението, депресията и чувството на страх у детето.

При децата, изкуството в различните му форми, комбинирано с индивидуалният психологически подход се превръща в мощен инструмент за изразяване на различни преживявания, развиване на социални умения, емоционална компетентност и поведенческа промяна.

Работи се с малки групи между 4 и 7 деца, така че водещите да имат индивидуално наблюдение върху всяко дете. Според своята тематика ателиетата могат да бъдат организирани в различни теми.

ГРУПИ

Психологически групи за деца?

Да, точно така! В групата ясно може да си проличат основните трудности в общуването, комуникативните процеси, поведенческите модели и липсата на социални умения и компетенции у всяко дете.

Групата е мястото, където всеки показва истинския си образ и трудно във взаимодействието си с другите, неговите трудности и лимити остават незабелязани.

Общуването при децата има важна роля за изграждането на самоувереност, а също така спомага за усвояването на необходими за живота умения, свързани с емоционалната и социалната интелигентност.

Нашите групи имат за цел да развият емоционалната интелигентност у децата. И макар да знаем, че част от интелигентността у децата е вродена, има един дял, който управлява емоциите. Той се развива по време на целия живот на човека, но най-интензивно неговото развитие е през периода на детството.

Емоционалната интелигентност е предизвикателство за всеки възрастен човек, но и отговорност към нашите деца.

За да бъдем по-ясни и разбираеми, ще се опитаме да отговорим на въпроса с какво са по-различни емоционално интелигентните деца?

Развитието на този тип интелигентност подпомага детето да изгради умения да разпознава собствените си чувства и емоции, а също така да ги свързва със своите нужди и потребности.

Днес, особено за малките деца и подрастващите тинейджъри, емоционалните състояния, които самите те преживяват се определят с крайните понятия „супер съм”; „добре съм” и „кофти ми е”; „гадно”; „зле”. За огромно съжаление обаче, това по никакъв начин не описва истинските чувства, които преживяват. Посредством чувствата, емоциите притежават различни нюанси. Тяхното познаване отваря сетивата не само за собствените емоционални състояния, но и за тези на другите хора, близки, родители, приятели. Емоционалното общуване е универсален език, гарантиращ добри и пълноценни отношения, разбирателство и удовлетвореност. Нека не забравяме все пак, че малките деца, преди да проговорят и да започнат да използват речта, те общуват с най-важните за тях хора посредством емоциите. Това се запазва и остава, дори и когато човек се научи да подрежда думите в красиви изречения.

Никой от Вас родители не иска детето му да се превърне в особняк, дистанцирана или студена личност или пък да бъде от онези аутсайдери, които не могат да се приспособят към нито една социална група и накрая по стечение на обстоятелствата попадат в малките субгрупи на наркомани; хейтъри; скинари и т.н.

Ние ви предлагаме подкрепа и помощ в това детето още от най-ранна възраст да започне да се учи да управлява емоциите си, изразявайки ги и развивайки самоконтрол и оптимистична нагласа към живота.

Емоционалната интелигентност е единственият начин, който гарантира развитието на умения за справяне със стреса, напрежението, агресията, страховете, депресията и т.н.

Всеки човек заслужава да получи правото да бъде по-добър!

Свържете се с нас!