Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Галерия

Контакти

contact

Бул.Васил Левски №60, ап.2; София, 1142

+359 876 30 77 31

+359 899 85 81 16

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Social Icon Share

social-icon.png

Партньори

Методики за възрастни

test-adult

Като част от приложната психология, психодиагностиката се използва в смисъла на психологическото измерване на личността. Предмет на психодиагностиката са индивидуалните, неповторими черти и особености на характера, както и отделните характеристики и свойствата  на изследваната личност.

Тяхното определяне е основата, на която трябва да стъпи понататъшната психотерапия или психологическо консултиране, давайки ясна представа на специалиста, какви методи, техники, средства и похвати би могъл да използва в работата си.

Психодиагностиката е насочена към начина, по който функционират отделните психични сфери на личността – внимание; памет; интелект и мислене; личност.

Процедурата на психодиагностицирането се осъществява с помощта на различни инструменти, класифицирани в следните категории:

КОГНИТИВНИ СПОСОБНОСТИ

Тестовете, изследващи когнитивните способности се прилагат за оценка на възприятията, диагностика на нарушения, свързани с когнитивните функции (памет, внимание, концентрация, езикови умения и т.н.). Обикновено съдържат различен по обем материал-числа, думи, фигури, образи и други различни по своята същност стимули, които подпомагат изготвянето на заключения, макар и условни, за особеностите във функциите на нервно-психичната дейност и типа темперамент.

В тази категория влизат и всички тестове за изследване и оценка на коефициента на интелигентност и постиженията на личността.

СТАНДАРТИЗИРАНИ ЛИЧНОСТОВИ ВЪПРОСНИЦИ

Личностовите методики спомагат за определянето на различни личностови измервания, касаещи психични състояния и касаещите ги проблеми или нарушения.

В „АТИТЮД” ние използваме тестове, смятани за златен стандарт при личностовите въпросници, изследващи психопатология и личностна структура. Сертифицирани сме да работим с методики като:

MMPI – 2 (Минесотски многофакторен личностен въпросник), койтопокрива почти целия спектър от психични иемоционални разстройстваи се е превърнал в неизменна част от почти всяко клинично изследване.

REVISED NEO PERSONALITY INVENTORY (NEO PI – R) е един от най-популярните тестове в света, базиран на петте фактора, определящи поведението в широк кръг от ситуации, включително и на работното място.

ПРОЕКТИВНИ И ПОЛУПРОЕКТИВНИ МЕТОДИКИ

Посредством подобни тестове, възприятието се представя като активен процес. Посредством неговото изследване се изваждат основните поведенчески схеми на личността, както и нейните актуални потребности. За разлика от другите методики, проективните техники създават възможности за многообразие от отговори, които биват разглеждани като отражение на вътрешните подбуди и мотивация, преживян опит, чувства и мисли.

Такива методики са  Тест на Роршах, ТАТ (Тематично Аперцептивен Тест); Тест на Вартег и др.

ДРУГИ МЕТОДИ

Диагностична беседа, дискусия, наблюдения, интервю, анкети и др.

Психодиагностичните изследвания се прилагат индивидуално. Тяхното комбиниране и избор се определя от специалистите в нашия екип, така че да могат да дадат търсеният и от професионалистите и от клиента отговор.