Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Галерия

Контакти

contact

Бул.Васил Левски №60, ап.2; София, 1142

+359 876 30 77 31

+359 899 85 81 16

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Партньори

В момента има 15  гости и няма потребители и в сайта

Професионално ориентиране

profesionalno orientirane

Едва ли има някой, който поне веднъж през живота си да не е чувал думите: „Ако учиш много и получаваш хубави оценки, ще си намериш добра работа и висока заплата.” или „Ако не влезеш и не завършиш университета, няма да можеш да си намериш добра работа.” Тези послания навеждат на въпроса дали високите оценки задължително са гарант за добра работа и дали училището и университета подготвят младите хора за реалния живот и намирането на работа?!

Несъмнено трудът има своето значение в живота на човека. Невъзможността да се трудим, влече след себе си негативни последици като дезорганизация на свободното време; занемаряване и намаляване на личната ефективност; бедност; социална изолация и др.

Трудейки се, човек успява да задоволи голяма част от своите жизнени потребности. Работата дава усещане за сигурност; възможности за общуване с повече хора; развитие на собствените способности и умения; получаване на одобрение и признание от другите хора.

Оказва се обаче, че не само невъзможността за работа, но и неподходящо избраната професия, също може да стане причина за липсата на удовлетвореност от живота, а също така и да провокира създаването на предпоставки за наличието на психични и физически оплаквания и неразположения като раздразнителност; високо кръвно налягане; главоболие; депресия; стомашни проблеми; проблеми със съня и др.

Проучванията показват, че над 70% от българите не са удовлетворени от избраната професия и от кариерата си. Често търсят вината за това в икономиката на страната, образователната система или работодателите.

А отговорът всъщност се крие предимно в избора на подходяща професия, информираността, подготовката и положените усилия.

Добрият професионален избор обхваща две основни направления. От едната страна стоят собствените умения, познаването на личните заложби, знанията, личностовите особености, интересите, желанията и ценностите на личността, а от другата са  добрата информираност за реалните възможности за обучение, изискванията и условията на пазара на труда.

Избирайки професия, ние хората доста често действаме хаотично, ангажираме се с първата ни попаднала възможност, влияем се от мнението на близките ни, модата и заобикалящата ни среда. Така изборът ни от съзнателно решение се превръща в компромис между различни желания и въздействия.

Нашата цел е посредством различни методики да подпомогнем всяко дете, юноша или възрастен човек, да направи добър професионален избор, който едновременно да отговаря на желанията и способностите му, на ресурсите, с които разполага и на изискванията и възможностите на пазара.

Целият процес преминава през няколко основни етапа: информиране; оценяване посредством тестове и въпросници; консултиране и тренинг за умения.

Ние вярваме, че подходяща за теб е тази професия, с която ще можеш да се справяш много добре, ще ти носи удовлетворение и ще ти осигури нещата от които имаш нужда и които цениш.