Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Галерия

Контакти

contact

Бул.Васил Левски №60, ап.2; София, 1142

+359 876 30 77 31

+359 899 85 81 16

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Партньори

Индивидуално консултиране

ind psychoterapy

Ако разгледате форумите в интернет пространството, ще видите, че все още има хора, които при въпроса дали биха направили консултация с психолог, категорично отговарят: „Никога не бих отишъл на психолог!” или „Там те изпращат, а не отиваш по собствено желание.” или „При психолог отиват само слабите. Срамно е да плачеш на нечие рамо. Аз съм достатъчно силен за да се справя сам със собствените си проблеми” и т.н.

Друга категория хора пък решават, че няма нищо по-добро от това да направиш няколко консултации с психолог, тъй като в негово лице те виждат “свръхчовек”, “полубог”, който може да чете мисли и да направлява поведението им; виждат “факир”,“магьосник”, който има рецепта  за всеки проблем и житейска трудност. Само той, психологът, може за  2 или 3 направени консултации да разреши проблемите в семейството; да направи така, че децата да спрат да правят номера на родителите си и на работното място да цари радост и удовлетворение.

Всичко това са митове и фантазии!

Позволихме си да направим това интро, тъй като за съжаление все по-малко хора имат наистина реалистична представа за това какво представлява индивидуалното психологическо консултиране.

Индивидуалното психологическо консултиране е един от двата основни вида психологическо консултиране и неговата цел е клиентът да бъде подпомогнат в разрешаването на трудностите, проблемите, заради които е потърсил помощ. Нещо много важно: Психологът не решава проблема на клиента, а го подпомага да поеме активна роля за личностна си промяна. Целта на индивидуалното психологическо консултиране е стимулиране  на  клиента  в процеса на решаване на собствените затруднения и  проблеми.

При психологическото консултиране фокусът на работа е върху способността на клиента  да определя  дискутираните възможности и сам да прави избор, като поема отговорност за собственото си поведение.

Това може да бъде постигнато, след като детайлно бъдат открити и разгледани всички фактори, породили или поддържащи проблема. Такива фактори могат да бъдат открити във семейството, в социалното взаимодействие на клиента и т.н.

В процеса на работа клиентът усвоява нови знания и открива взаимовръзката между затрудненията, които има и своите мисли, чувства, нагласи, вътрешни убеждения и потребности. Заедно с това, се научава да прилага нови по-адаптивни и ефективни поведения, които биха подпомогнали справянето с актуалните трудности и проблеми.

За разлика от психотерапията, индивидуалното психологическо консултиране отнема по-малко време. Препоръчително е за хора, които искат да научат повече за себе си, за собственото си поведение, за мислите и чувствата си; хора които преминават през житейска криза, засягаща една или повече сфери от техния живот. За житейска криза можем да определим затруднения, свързани с раздяла, загуба, застой, проблематични взаимоотношения; проблематична комуникация; дилема и т.н.

Зависи от гледната точка, но индивидуалното психологическо консултиране е едно увлекателно пътешествие, в което всеки сам активно участва в своята промяна и личностно израстване