Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Галерия

Контакти

contact

Бул.Васил Левски №60, ап.2; София, 1142

+359 876 30 77 31

+359 899 85 81 16

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Партньори

Консултиране

buisness consultКонсултиране на фирми и организации е най-новата услуга в нашия продуктов каталог.Това, което Ви предлагаме е колкото познато, толкова и не традиционно и иновативно.

Ние използвахме нашия десет годишен опит в консултирането, психотерапията, психодиагностиката, работата с групи и екипи, личностното израстване и развитие, за да създадем един уникален и неповторим прийом в развитието на човешките ресурси и потенциал. Използваният от нас прийом, акцентира върху човешките взаимоотношения и развитието на т.нар. емоционална интелигентност.

Основният елемент в нашия подход, е че ние не работим с абстрактни понятия като „фирма”, „организация” и т.н., защото знаем че зад всяко едно юридическо лице стои отделна личност или група от хора. Знаем, че всеки човек работи заедно с други хора или за други хора и не би могъл да скрие своите личностни затруднения и лимити зад която и да е организация, фирма, политика и пр.

Именно поради тази причина, ние предлагаме услуги, които са свързани с индивидуалното развитие и израстване на всеки един мениджър или служител в организацията.

Защото сме експерти по отношение на човешката промяна, ние знаем, че хората се променят много трудно. Знаем също така, че високото заплащане, чрез което много работодатели се стремят да се справят с текучеството на кадри, не е достатъчна причина за изграждането на здрава и устойчива във времето мотивация в екипа на фирмата или организацията.

Съвсем открито можем да кажем, че всички проблеми в една организация започват и свършват с хората в нея. Тъй като сме специалисти не само в работата с хора, но и по отношение на изграждането на структури, които да регламентират и организират отношенията между тях, ние разполагаме с проверени методи, водещи до промяна и резултат.

На българският пазар съществуват много добри професионалисти с добро образование и солидно количество знания в областта на бизнес консултирането. Не винаги обаче техните идеи, наложената визия или модел на работа гарантират успеха. Истината е че всяка добра структура и организация не може да просъществува много дълго време ако не се актуализира и усъвършенства, а това не се случва от само себе си, заслуга на хората вътре в самата организация. Когато те са инертни, мързеливи, незаинтересовани и без мотивация и най-добрите програми, идеи, стратегии или решения умират или остават често неосъществени.

„И най-добре скроените мечти на мишките и хората, остават често неосъществени.”

Робърт Бърнс

Ние разработихме програми и различни модули за обучение и работа с персонала, които са ориентирани към разрешаване на най-често срещаните затруднения и проблеми във фирмите и организациите.

Понякога ясните решения, поставените срокове  и осигурените ресурси не са гаранция за напредък и развитие. За отделният човек или служител не е достатъчно да е добре организиран, необходимо е и нещо повече. Най-често то е заключено в тайната на човешката същност и природа, с които ние работим вече 10 години. Един от митовете, който трябва да развенчаем, касае именно работата с човешкия потенциал и ресурс. Това не е работа за икономисти, инженери, публични администратори или юристи. Не защото нямат необходимото образование или знания, а защото са далеч от същността и познанието на човешката природа.

Човекът в най-дълбоката си същност е непредвидимо същество и ние знаем, че неговата дълбока същност е ирационална, непредвидима (неразбираема, нелогична). Точно тази вътрешна реалност предопределя и работната среда, защото тя е такава, каквато ние хората я създаваме. Работната реалност е отражение на човешките ценности, мироглед, принципи и правила.

Няма да Ви изненадаме с факта, че много от нашите клиенти са затворени за опита, т.е. без желание да се учат и усъвършенстват. Да, оказва се, че такива са повечето хора. А новите реалности в бизнеса изискват качества и ценности като отвореност към опита, готовност за промяна и учене, гъвкавост и др. Само една самоактуализираща и учеща се организация има бъдеще в непрекъснато променящата се модалност на модерното общество.

stealingОт опита си до сега ще споделим, че в 95% от фирмите и организациите, с които сме работили, макар и да не могат да дефинират ясно и точно своите затруднения, те най-често те се изразяват в следните аспекти:

-   Непочтеност и обща ненадеждност;

- Злоупотреба с алкохол и психоактивни вещества на работното място (статистиките показват, че всеки 3ти човек употребява психоактивни вещества на работното си място или работи под въздействието на такива);

-  Насилствено поведение (това включва пасивна или активна агресия във всичките й сфери – обиди; разпространение на слухове сред служителите; клюки, сплетни, интриги, косвена ирония, сарказъм; физическа саморазправа и др.);

Smoker2- Нестабилност на работата (прекомерни отсъствия; текучества на персонала; „кражба на време” чрез нерагламентирани почивки за цигари, кафе, водене на лични разговори; закъснения; използване на фалшиви болнични и др.);

- Кражби, в това число на пари в брой; стоки; собственост на фирмата и др.;

-  Злоупотреба с привилегии за намаления;

-  Злоупотреба с фирмена информация;

-  Липса на съвестност и благоразумие (липса на трудова етика; преднамерено забавяне  или некачествена работа; заобикаляне и не прилагане на фирмената политика);

-  Нагласи на отчуждение (противоположност на ангажираност и отдаденост);

- Неспазване на правилата за безопасност и предизвикване на инциденти, които биха довели до увреждане на собственост и прахосничество;

phone-  Саботаж чрез конкретни поведения или действия;

-  Сексуален тормоз на работното място;

- Преумора, изхабяване на човешкия ресурс, „бърнаут”, ниска ефективност

Всички тези трудности са предпоставка за развитието и съществуването на „слаби звена” във всяка една фирма или организация. Модерният мениджмънт ни учи, че всъщност слабите звена на една веригата оказват въздействие върху работата на цялата верига. Казано с други думи, трудностите на дори само един неефективен служител в екипа Ви, ще се отразят върху работата и общия резултат на целия екип.

Преобладаващата до сега система за справяне с подобни проблеми на мениджмънта, изразяваща се в класации за най-добър служител; забавни фирмени тържества;  наказания; понижения в йерархията; финансови глоби и т.н., провокира раждането единствено и само на посредствеността в организацията, изразяваща се в изброените по-горе примери за контрапродуктивно поведение. И не на последно място по важност, искаме да отбележим че подобно поведение е реакция, изразяваща несъгласие или неразбиране на този тип мениджмънт.

В работата си с хората, ние следваме вярването, че никой не може да накара насила някой друг да се промени, да бъде по-отговорен, ангажиран и ефективен, поемайки неговата отговорност и правейки избори вместо него. От опита си сме научили, че и най-притеснените за своя екип и най-мотивирани за промяна мениджъри и управители на фирми и организации, всъщност не винаги са готови да продължат собственото си развитие.

Изследванията показват, че цялостната ангажираност на един екип, води до създаването на правилни решения и раждането на добри идеи.

Ако вие търсите един нов подход на работа, в който всички заедно да участвате в изграждането на един работещ и ефективен екип, в който контрапродуктивното поведение е сведено до минимум,  сте попаднали на точното място и точните хора.

Доверете ни се.